Kókuszolaj vásárlás Kókuszolaj Kókuszolaj Kókuszolaj

Gyomorbetegségek kezelése kókuszolajjal

16 gyomorbetegség aminél segít a kókuszzsír kiváltani a zsírmentes diétát.


Gyomorbetegségek kezelése kókuszolajjal

Valamennyi olaj és zsír zsírmolekulákból, ismertebb nevén zsírsavakból épül fel. A zsírsavakat kétféleképpen szokták osztályozni.

1. Az első szempont, amit bizonyára ismersz, a telítettség. Vannak telített (sertés, kacsa), telítetlen, és többszörösen telítetlen (Napraforgó olaj kukorica olaj) zsírsavak.
2. Az osztályozás másik szempontja a molekula méretét veszi figyelembe, vagyis a zsírsavban lévő szénlánc hosszát. Léteznek rövid láncú zsírsavak, közepes láncúak, és hosszú láncúak.

Az étrendünkben szereplő legtöbb zsírsav, legyenek telítettek vagy telítetlenek, növényi vagy állati eredetűek, hosszú láncú zsírsavakból állnak. Ezért enzimek kellenek az emésztésükhöz, amit az epe és a hasnyálmirigy termel.

Emiatt a lent leírt betegségben szenvedő emberek ezeket e zsírokat nem fogyathatják!

Bio Szűrt kókuszzsír - kókuszolaj 500ml (450g)

Kiválóan használható stabil szerkezete miatt növényi olajok helyett sütéshez-főzéshez. Íztelen, illattalan, bármilyen étel elkészíthető vele. Sőt nagyon finom és egészséges lesz az étel!

2 790 Ft 2 390 Ft Tovább a webshopra
Bio Szűrt kókuszzsír - kókuszolaj 2220ml (2000g)

Kiválóan használható stabil szerkezete miatt növényi olajok helyett sütéshez-főzéshez. Íztelen, illattalan, bármilyen étel elkészíthető vele. Sőt nagyon finom és egészséges lesz az étel! Nagyméretű, gazdaságos kiszerelés.

7 990 Ft Tovább a webshopra
Bio szűz VCO kókuszzsír kókuszolaj 500ml

Kókusz ízü kokuszzsír/olaj, sütéshez-főzéshez haj és bőr szépítéshez. Növényi olajok helyett, egészségvédő hatással.

4 160 3 190 Ft Tovább a webshopra
Bio szűz nagy VCO kókuszzsír kókuszolaj 2220ml

Kókusz ízű kókuszzsír/olaj, sütéshez-főzéshez haj és bőr szépítéshez. Növényi olajok helyett, egészségvédő hatással. Nagyobb kiszerelésű.

13 900 Ft Tovább a webshopra
Zukker Xylitol (nyírfacukor - xilit) 1kg akciósan

A nyírfacukor, más néven XILIT egy természetes cukorfajta, pontosabban cukoralkohol ezért xilitolnak is szokták nevezni. A hagyományos cukorral szemben pedig számtalan előnye van.

1 990 Ft 1 490 Ft Tovább a webshopra
Kókuszolaj 1000ml (Bio Egészség Kft.)

A kókuszolajat, vagy más néven kókuszzsírt a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik. A szűrt kókuszolaj kifejezetten stabil molekulákból áll

1 290 Ft 990 Ft Tovább a webshopra

A közepes hosszúságú zsírsavak jellemzője, hogy pancreas lipáz hiány illetve csökkent termelés esetén jól és gyorsan felszívódnak. Megemésztésükhöz és a szervezet általi felvételükhöz nem szükséges epesav a felszívódási mechanizmus miatt. A kókuszzsír felszívódási mechanizmusa a cikk alján olvasható szakmai ismertető részben! Ezek a tulajdonságok, melyek lehetővé teszik, hogy olyan betegségek diétás kezelésében alkalmazzuk, ahol zsíremésztési-, zsírfelszívódási zavar áll fenn és /vagy energizálásra van szükség. Májbetegségek, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, gyulladásos bélbetegségek dietoterápiájában nagy sikerrel lehet alkalmazni.Az kókuszzsír (MCT–zsiradékok) alkalmazásának további lehetőségei.

megbetegedésben a pajzsmirigy fokozott hormonelválasztása következtében az anyagcsere felgyorsulása, a megnövekedett étvágy melletti testsúlycsökkenés, a verejtékezés, a megemelkedett testhőmérséklet és a hasmenés a jellemző tünet. Zsírgazdag étrendet kell biztosítanunk (1,2-1.3g/ttkg), mely könnyen emészthető MCT zsírsavakat tartalmaz a rövid szénláncú zsírsavakon kívül.

A coeliakia régóta a gastroenterológusok érdeklődésének középpontjában áll. A krónikus felszívódási zavar bármely életkorban felléphet. A proximális vékonybél-nyálkahártya megbetegedése, amely a glutén étrendből való teljes kiiktatása esetén klinikai remisszióba kerül a vékonybél nyálkahártya normalizálódása által. Típusos klinikai képe malabszorpció, nutricionális hiányállapot, gyarapodási zavar, puffadt has, zsíros széklet. A fel nem fedezett betegség, illetve diétahiba esetén alakul ki a vékonybél nyálkahártyájának károsodása. Ekkor, a csökkent felszívó felület következtében célszerű a diétába bevezetni a kókuszzsírt.

A gyomor nyálkahártyájának elhúzódó gyulladása. Cél, hogy a gyulladt nyálkahártyát óvjuk, alkalmazkodjunk a megváltozott gyomorsavviszonyokhoz. Az energia nagy részét könnyen emészthető zsiradékokkal fedezzük: vaj, tejszín, tejföl, kókuszzsír.

A gyomorban és a duodenumban fordul elő. Hyperaciditásnál cél a gyomorsav csökkentése és neutralizálása könnyen emészthető zsiradékokkal, mint például a kókuszzsír, valamint a tejzsiradékok alkalmazása terápiás értékű.

Ezek közé tartozik a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. Sajnos mindkét betegség egyre gyakrabban fordul elő a lakosság körében. A steatorrhoeával járó betegségekben cél a leromlott beteg energizálása, fehérje-, folyadék-, és elektrolit pótlás, a felszívódási zavarok megszüntetése. Előnyösen alkalmazhatók a középhosszú szénláncú zsírsavak remisszió idején.

A vékonybél kétharmadának resectiója következtében fennálló állapot. A csökkent felszívódás miatt hiányállapotok jellemzőek. A tranzitidő lerövidülése miatt hasmenés alakul ki, amely maga után vonja, hogy a betegnél fokozott a dehidratáció, az elektrolitvesztés és hipokalémia, a zsírban oldódó vitaminok csökkent felszívódása, Ca, Zn hiány. MCT zsírsavakat tartalmazó zsiradékok alkalmazása javasolt a könnyű és gyors felszívódás miatt.

A Rheumatoid arthritis (RA) a perifériás ízületek krónikus, szimmetrikus, erozív, destruktív gyulladása következtében alakul ki, mely az egész csontrendszer demineralizációjához vezet. Hosszútávú szteroidkezelésben részesülnek e betegségben szenvedők. Az RA-es betegek többsége alultáplált, számukra 1-1, 2 g/ttkg zsiradékot kell biztosítani könnyen emészthető zsiradék formájában. A tejzsiradékokon kívül itt is szintén jól beilleszthető a diétába a kókuszzsír. Sjögren-szindróma esetén az exokrin mirigyek autoimmun gyulladása következtében a mirigyek nem képesek megfelelően funkcionálni, így csökken a nyál-, és emésztőenzim elválasztás. Étrendi összeállításában az 1g/ttkg zsiradék legyen könnyen emészthető, és gyorsan felszívódó MCT zsírsavat tartalmazó kókuszzsír. A betegséghez gyakran társuló hepatitis és pancreatitis még fontosabbá teszi használatát.

Ismeretlen okú betegség, melyre a sokszervi érintettség jellemző. A betegséghez társuló tünet a hasi diszkomfortérzet, puffadás, a pancreas gyulladása. A gyulladásos bélbetegség miatt könnyen emészthető és felszívódó formában biztosítsuk a zsiradékbevitelt vaj, tejföl, tejszín mellett MCT zsírsavat tartalmazó kókuszzsír formájában. Szisztémás sclerosis: az erek lumenének beszűkülésével, majd fibrosisával járó rendszerbetegség. Következményként szövetpusztulás, hegesedés bármelyik szervben előfordulhat. A vékonybélszakaszra jellemző hipomotilitás és malabszorpció miatt a megváltozott gasztrointestinális viszonyokhoz jellemző alultápláltsághoz alkalmazkodva testtömeg kilogrammonként 1-1,2g könnyen emészthető zsiradékot biztosítsunk könnyen emészthető tejzsiradék és MCT tartalmú kókuszzsír formájában. Ugyanígy járunk el a dermatomyositis és a polymyositis dietoterápiájában, ahol a zsiradék mennyisége és minősége megegyezik a fent leírtakkal.

Esetében a gyomor az elvégzett resectio miatt nem képes tároló szerepét betölteni és hirtelen kerül a táplálék a duodenumba, ezért puffadás, hányás fordulhatnak elő korai tünetként, étkezést követően. Ha a normál táplálkozással nem tudjuk biztosítani tartósan a beteg tápanyagszükségletét malnutrició jöhet létre. Ezt a testtömeg csökkenésén kívül egyes szervek működési zavara jellemzi: a bélbolyhok atrophiája, a csökkent bélmotilitás miatt emésztési, felszívódási zavarok alakulnak ki. A zsiradékbevitel nagy részét fedezhetjük kókuszzsírral.

Amikor az epeutak elzáródása következtében az elfolyás akadályozott. Az epesavak sói a vékonybél utolsó szakaszában ismét felszívódnak és a májba jutnak. Ha a vékonybél utolsó szakasza gyulladt vagy sebészeti úton eltávolításra került, az epesavak sói a vastagbélbe jutnak, a széklettel ürülnek (epés hasmenés). Ha az epesavak mennyisége ily módon csökkenni kezd, akkor a szervezetben csökken töménységük is. Csökken a zsírok lebontása, minek következtében zsírszéklet alakul ki. Az epesavak sói a bél perisztaltikáját is fokozzák, ezzel okozva, súlyosbítva a hasmenést. Ezért a zsírbevitel csökkentésével az MCT zsírsavakat tartalmazó kókuszzsír javallt.

Az ebben a betegségben szenvedő betegekben minden nyálkahártyával bélelt szervben és nyálkatermelő mirigyben (légutak, emésztőrendszer, pancreas) a normálistól eltérő, sűrű, tapadós, viszkózus nyálka termelődik. A pancreas enzimek duodenumba való eljutása a só-víz vivőanyag besűrűsödése miatt lehetetlenné válik. Az elfogyasztott táplálék a belekben emésztetlenül halad tovább, a zsír natív formában távozik. Végül a pancreas enzimek nem jutnak ki megfelelő mennyiségben, valamint az epe besűrűsödése miatt elégtelen az epeürülés. Diétás kezelésében zsírokban, elsősorban MCT zsírsavakat tartalmazó kókuszzsírban gazdag táplálék adása javasolt.

Ebben az esetben a zsírok csökkent hasznosulása miatt szintén döntő jelentőségű a nem nyirokkeringésbe felszívódó MCT zsírsavak hasznosulása a dietoterápiában. Diétás tanácsadásnál szem előtt kell tartani, hogy ödéma mentesítő diéta nincs, mégis szükséges a diétás tanácsadás, a helytelen étkezési szokások, téves elméletek (fehérje megvonás, folyadékmegvonás, stb.) kiküszöbölése és a súlykontroll tudatosítása céljából (súlycsökkentés, magas vérzsírok csökkentése, rostdús étkezés). Amennyiben érelmeszesedés szövődményeként létrejövő nyirokkeringési zavarról beszélünk, természetesen nem ajánlhatunk MCT zsírsavat tartalmazó kókuszzsírt.

A tüneteket mutató HIV fertőzöttek táplálásánál fő szempont a legjellemzőbb tünetekhez való alkalmazkodás: malabszorpció, akut infenkciók miatti hányás, hasmenés és ezen okok miatt kialakuló malnutrició. Ekkor MCT tartalmú zsiradék alkalmazása javasolt. Az MCT-t tartalmazó trigliceridek -bár magas energiatartalommal rendelkeznek-, súlycsökkentő hatásukat feltehetően a termogenezis (hőtermelés) fokozásával érik el. A hosszú szénláncú, nehezebben emészthető trigliceridek (LCT), amelyek a zsírok nagyobb részét alkotják, általában a zsírraktárakban tárolódnak. Az MCT zsírok könnyen felszívódnak, metabolizálódnak, elsősorban energiaforrásként hasznosulnak, s a metabolizáció növelésével elősegítik a hosszú szénláncú zsírsavak elégetését is. Ezáltal a sportolók számára is előnyös, hiszen gyors energiaforrást jelent.

Az MCT zsírsavak jelentőssége a parenterális táplálás során sem hanyagolható el. PT során intravénás lipid emulziókkal fedezzük a kalóriaigény 30-40%-át. A kalóriatartalmon túl a zsírok elengedhetetlen membránalkotórészek, fontos szerepük van a sejtműködés befolyásolásában. Az MCT-t tartalmazó zsíremulziók döntően pálmamag olajból vagy kókuszzsírból készülnek. Ma új, kedvező hatású szubsztrátok váltak hozzáférhetővé. Ilyenek az MCT tartalmú zsíremulziók.

A szervezetet, érő agressziót követő postagressziós időszakban (a szervezet homeosztázisát veszélyeztető exogén: fertőzés, trauma, kémiai ágensek, vagy endogén: akut myocardiális infarctus, vérzés, tumor, inger-agresszió, majd az azt követő akut fázis reakció hatására a szervezetben komplex biokémiai, biológiai, immunológiai, endokrinológiai elhárító/védekező célú történések, kaszkád jellegű folyamatok indulnak be) alkalmazásuk előnyösebbnek tűnik a kizárólagos LCT emulzióknál.

Gyorsabban értékesülnek, rövidebb ideig maradnak a keringésben, nem raktározódnak a májban, a zsírszövetben, teljesebb, mert nem carnitin függő a mitokondriális felvétel, részt vesznek a béta- oxidációban. Hátrányuk, hogy nem tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, ezért csak hosszú szénláncú zsírsavakkal együtt adhatók. A forgalomban keverék emulziók vannak jelen. A korszerű mesterséges táplálás során csökken az ápolási napok száma, csökken a mortalitás.

Mindez valószínűleg még csak a kezdete a kókuszzsír széleskörű felhasználásának a dietoterápia területén. A kissé feledésbe merült zsiradék újrafelfedezésével máris tért hódított számos betegség kezelésében.

A kókuszzsírt az emberiség (ha nem is Magyarországon), de régóta használja. Sajnos az utóbbi évtizedekben közellenséggé lett kikiáltva. A kókuszzsír elleni harcot az Amerikai Szójatársaság indította, a magas százalékú telített zsírsavtartalma miatt, amely kockázati tényezője a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának. Emiatt emberek százezrei fordultak el fogyasztásától és kezdték el a pattogatott kukoricát szójaolajban sütni. Az éttermek szintén szójaolajat használtak fel a korábbi kókuszzsír helyett. A fent említett tényeket ismerjük (amerikai táplálkozási szakemberek is rájöttek már az olajok használatával keletkezett súlyos problémákra), de a túlzó ellenkampány következtében sokáig feledésbe merült a kókuszzsír nagyszerű hatása. Tény, hogy csodálatos eredményeket érhetünk el a magas MCT (Middle Chain Triglicerides: közepes szénlánc hosszúságú) zsírsavakat tartalmazó kókuszzsír dietoterápiás alkalmazásával.

Melyek az MCT zsírsavakat tartalmazó zsiradékok? A 6-10 szénatom számú zsírsavak trigliceridjei. MCT zsírsav a kaprilsav: C7H15COOH és a kaprinsav: C9H19COOH. Mindkét zsírsav a vajban és a kókuszzsírban található meg. (A kaprinsav kimutatása a kókuszzsírban Görgey Artúr, magyar tudós kémikus nevéhez fűződik, aki „A kókuszzsír szilárd és folyékony zsírsavairól” címmel írt kémiai értekezést. Nevéhez fűződik egy addig ismeretlen zsírsav, a pichurinsav kimutatása is. Tudományos munkájáért a bécsi Akadémia 1851-ben kitüntette.) Kapronsavak: C5H11COOH. Színtelen, olajszerű, kellemetlen szagú folyadék, vajsavas erjedés és a fehérjék rothadásakor keletkezik.

Zsíremésztés során a koleszterint és a triglicerideket az epesavak emulgeálják, csökkentve a felületi feszültséget, növelve apróbb cseppekké való képződésüket, hogy majd az emésztés során a hasnyál lipáz enzimje könnyebben kötődhessen, mono-, digliceridekre és zsírsavakra bonthassa a zsírokat. Ezután felszívódnak a nyálkahártya sejtjeibe, ahol újra triglicerid képződik belőlük. Kilomikron (CM) formájában a nyirokérrendszerbe kerülve szállítódnak a vénás rendszeren keresztül a májba. A közepes szénláncú zsírsavakat tartalmazó zsiradékok triglicerid formájában képesek a felszívódásra, nem kilomikron képzők, így közvetlenül és változás nélkül jutnak át a bélnyálkahártya sejtjein keresztül a máj kapuérrendszerébe. Nem a nyirokkeringésen keresztül jutnak a vénás keringéssel a májba, mint a többi zsiradékalkotó, így rövid úton kerülnek a májba. Kizárólagos fogyasztásuk egyedüli zsírforrásként való fogyasztásuk toxikus lenne a májra nézve.

Egyszerűen csak használja sütéshez, főzéshez stb. Használható vaj vagy margarin helyett szendvicsek készítésénél. Stabil szerkezete miatt jól használható sütéshez. Nem kell hűtőszekrényben tartani. Egyes betegségeknél csak a kókuszzsír használata ajánlott! Erről pontos információt a weboldalon talál. Különleges receptek diétához letölthetők az első oldalról regisztrálás után.

Fontos hogy az egészség megőrzéséhez felnötteknél naponta legalább 15 gr zsír bekerüljön a szervezetbe betegség esetén bátran növelhető az adag, mert nincs káros mellékhatása. A szükséges mennyiséget a csecsemők által átlagosan elfogyasztott anyatejben található laurinsav mennyiség alapján számolták ki.

1. Szűrt kókuszzsír (inodore): szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék(43,2%) kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez és bármilyen étel, pl. magyar, készítéséhez a semleges íze miatt. A kókuszzsírt gőzöléssel 110c távolítják el a koprából vegyileg nem kezelt emiatt a különleges tulajdonságait megőrzi.
2. Szűz kókuszzsír ( virgin. extra virgin) : Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék (43,2/) Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg, bőr, haj kezeléshez. A kókuszzsírt 55c nyerik ki a friss kókusz húsból speciális módon.

A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 c. Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.

Csak vegyileg kezeletlen tiszta kókuszzsírt érdemes használni. A kókuszzsír egyik fontos anyaga a laurinsav, ami nagyon ellenálló a hőhatásokkal szemben de érzékeny a vegyi anyagokra. A feldolgozás során a nagyobb mennyiségű zsír kinyerése érdekében elterjedt módszer a vegyi anyagokkal történő feldolgozás, ahol sérül a zsírsav összetétele és szerkezete ezért nagyon fontos a feldolgozás technológiája, a jó zsírsav megőrzése miatt! Legyen feltüntetve az olvadás pontja és a laurinsav tartalma

A kókuszzsír használata gazdaságos, mert kevesebb zsiradék kel a sütéshez, főzéshez de a kókuszzsírral Ön nem csak egy sütő zsiradékot vásárol, hanem egy egészség javító és megőrző különleges anyagot, ami hosszútávon segíti a betegségek megelőzését is.

A jól emészthetősége mellett a további előnyei:

* Immunerősítő
* Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
* Segíti a Candida gomba elpusztítását
* Segíti a tápanyagok felszívódását
* Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
* Nem emeli a rossz kolesztein szintet
* Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
* Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
* Könnyen beilleszthető a napi használatba
* Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható( kávé stb)
* Kiváló haj és bőrszépítő anyag
* szív és érrendszeri betegségek megelőzése
* Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy működést